Importanța respirației

Importanța respirației

COVID-19 ne-a amintit de ceva, și anume, cât de importantă este respirația și cât de vitale sunt imunitatea și medicina preventivă. Deoarece respirația este legată direct de fluxul limfatic, iar fluxul limfatic este legat direct de imunitate. Citiți mai departe pentru a vedea cum respirația este legată de imunitate.

Respirăm din momentul în care ne naștem până în momentul în care murim. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi sunt puțin conștienți de respirație. Învățăm la școală că plămânii absorb oxigenul și eliberează dioxid de carbon, dar dincolo de asta, puțini dintre noi știu ceva mai mult despre mecanica vitală a respirației și modul în care ea afectează alte părți ale corpului.

Mușchii intercostali și diafragma sunt mușchii principali ai respirației, dar există numeroși mușchi „accesori” ai respirației în spate, în piept și în gât. Teoretic, acești mușchi accesori ar trebui utilizați numai în perioade de efort, însă în realitate, majoritatea oamenilor folosesc în mod continuu acești mușchi accesori.

Mușchiul diafragmei este situat între plămâni și abdomen. De obicei, spun că e „podeaua plămânilor și tavanul burții”. Când inspirăm, diafragma se deplasează în jos. Când expirăm, acesta se mișcă în sus. Este aproape ca un lift care circulă doar între două etaje. Mișcarea sa ritmică generează o diferență de presiune constantă și ciclică în cavitatea abdominală.

 

- Respirația profundă și fluxul limfatic

Diferențele de presiune din cavitatea abdominală create de respirația diafragmatică provoacă, de asemenea, o serie de diferențe de presiune care generează apoi mișcare în corp. Acum ne vom concentra doar pe unul dintre acestea: fluxul limfatic generat de respirația profundă.

Sistemul vascular, limfatic, sau doar sistemul limfatic, este un sistem circulator care nu se deosebește de sistemul sanguin cardiovascular.

Desigur, sistemul limfatic nu are inima să pompeze limfa, nu are artere, ci doar vase delicate, asemănătoare unor vene, care transportă limfa de la extremități până la centrul corpului.

Scopul fluxului limfatic este de a readuce limfa în sânge. Unele limfe curg înapoi către fiecare ganglion limfatic (avem 600-800 ganglioni limfatici în corpul uman), dar marea majoritate trebuie să curgă înapoi în vena subclaviană. Această venă, așa cum sugerează și numele său, este chiar sub claviculă. Aceasta înseamnă că este chiar în partea superioară a corpului, în gât.

 

- Calea incitantă și surprinzătoare a limfei

Limfa se mișcă datorită pompării și respirației musculare. Trebuie să ne mișcăm și să respirăm pentru a avea un sistem limfatic sănătos. Mai exact, trebuie să respirăm adânc cu diafragma pentru a trage limfa de la periferie (cele mai îndepărtate părți ale corpului) spre centru.

Imaginați-vă pentru o clipă un peisaj montan: există dealuri și văi, iar mici pâraie din vârful munților se unesc pentru a curge în jos pentru a forma râuri mari în văi.

Sistemul limfatic arată cam așa: micile capilare limfatice din tot corpul se unesc pentru a forma vase din ce în ce mai mari, care în cele din urmă se unesc în canalul toracic.

Acest canal toracic este cel mai mare vas limfatic din corp și rulează paralel cu coloana vertebrală. Începe cu un rezervor numit chyli (care este situat chiar în fața celei de-a douăsprezecea vertebre toracice). Canalul toracic transportă limfa în vena subclaviei.

Aici, respirația influențează atât acumularea limfei în chyli, cât și mișcarea acestei limfe în sus, în canalul toracic.

În cele din urmă, pentru a finaliza călătoria de jos în sus, conducta toracică trebuie să traverseze diafragma. Există mai multe „găuri” în el care permit elementelor să se deplaseze în sus și în jos. Ei bine, conducta toracică tranzitează diafragma la „gaura aortică”.

Când facem respirații lungi și profunde, nu numai că limfa curge mai ușor în chyli, dar curge și mai ușor în canalul toracic. În consecință, revenirea limfatică se îmbunătățește cu tehnica adecvată de respirație. Aproape putem compara efectul pompării plămânilor asupra sistemului limfatic cu impactul pompării inimii asupra sistemului circulator.

- De ce este atât de esențial să readuci limfa în circulație și cum afectează imunitatea?

1. Prima linie de apărare

Sistemul limfatic acționează ca sistemul de comunicare al sistemului imunitar. Limfocitele se găsesc în ganglioni limfatici și organe, precum și în sânge. Ganglionii limfatici sunt prima linie de apărare a organismului împotriva bolilor. Semnalele de pericol despre infecții și invaziuni sunt transportați de la ganglionii limfatici la glanda timusului prin fluxul limfatic. Timusul este „creierul” sistemului imunitar, însă trebuie să fie informat despre amenințări. Timusul este situat în spatele sternului și sub claviculă. Odată alertat, poate crea celule „soldate” foarte specifice pentru combaterea bolilor.

 

2. Detoxifierea celulară

Organele de detoxifiere din corpul uman sunt ficatul și rinichii. Odată ce limfa revine în fluxul sanguin, toxinele pe care le poartă pot fi trimise în ficat pentru neutralizare enzimatică și rinichi pentru ultrafiltrare.

Dacă limfa nu revine în circulație, toxinele rămân în țesuturi și pot provoca arsuri la stomac, inflamații cronice și ne pot împiedica capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. Mulți oameni au infecții cronice ale pielii și ale unghiilor de la picioare și acest lucru poate fi legat de un drenaj limfatic slab.

 

3. Sistemul de avertizare timpurie

În bolile aeriene, cum ar fi gripa sau COVID-19, ganglionii limfatici ,,santinela” sunt adenoizii și amigdalele. Dacă „prind” un invadator, alertează imediat glanda timusului, astfel încât să poată fi montat un răspuns imun.

Este ușor de văzut de ce, prin urmare, un bun drenaj limfatic este esențial pentru un răspuns imun excelent: ganglionii limfatici prind invadatorii, trimit mesaje rapid către timus și ne putem apăra rapid. Drenajul limfatic bun este favorizat de respirația profundă. Apoi, respirând adânc, avem șansa de a răspunde rapid la amenințări.

 

- Și încă ceva…

O respirație sănătoasă este prin nas. De fiecare dată când respirăm prin gură, suntem expuși la particule din aer care se pot așeza direct în sistemul respirator. Acest aspect mecanic al respirației este elementar pentru corectare și foarte important pentru o sănătate bună.

 

Deci, acum, când înțelegem cât de mult obiceiurile de respirație sunt legate de imunitate și sănătate, să practicăm auto-îngrijirea și medicina preventivă cu fiecare respirație - pentru sănătatea ta (bună)!

Back to blog